MSCs - Βλαστοκύτταρα

MSCs - Βλαστοκύτταρα

Τι είναι τα βλαστοκύτταρα;

  Το ανθρώπινο σώμα περιέχει εκατοντάδες διαφορετικά είδη κυττάρων που είναι απαραίτητα για την καθημερινή μας υγεία. Τα κύτταρα αυτά είναι υπεύθυνα για διάφορες βασικές λειτουργίες, όπως το να κάνουν την καρδιά μας να χτυπά, τον εγκέφαλό μας να σκέφτεται, τα νεφρά μας να καθαρίζουν το αίμα, την επιδερμίδα μας να ανανεώνεται και ούτω καθεξής. Η δουλειά των βλαστοκυττάρων είναι να φτιάχνουν όλους τους υπόλοιπους τύπους κυττάρων του οργανισμού. Είναι οι προμηθευτές νέων κυττάρων. Όταν τα βλαστοκύτταρα διαιρούνται, μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερα βλαστοκύτταρα ή άλλους τύπους κυττάρων. Για παράδειγμα, τα βλαστοκύτταρα του δέρματος μπορούν να δημιουργήσουν είτε περισσότερα βλαστοκύτταρα δέρματος, είτε διαφοροποιημένα κύτταρα δέρματος που έχουν συγκεκριμένους ρόλους, όπως το να παράγουν μελανίνη.

Γιατί είναι τα βλαστοκύτταρα σημαντικά για την υγεία μας;

  Όταν τραυματιζόμαστε ή αρρωσταίνουμε, τα κύτταρά μας επίσης τραυματίζονται ή πεθαίνουν. Τότε, τα βλαστοκύτταρα ενεργοποιούνται. Τα βλαστοκύτταρα έχουν το ρόλο να επισκευάζουν τραυματισμένους ιστούς και να αντικαθιστούν άλλα κύτταρα όταν αυτά πεθαίνουν. Έτσι, τα βλαστοκύτταρα μας διατηρούν υγιείς και παρεμποδίζουν την πρόωρη γήρανση. Τα βλαστοκύτταρα λοιπόν μοιάζουν με μια στρατιά μικροσκοπικών γιατρών που έχουμε συνεχώς στη διάθεσή μας.

Που βρίσκουν εφαρμογές στην Ορθοπαιδική;

 • Εκφυλιστική βλάβη του χόνδρου (οστεοαρθρίτιδα αρχόμενης και μέσης βαρύτητας).
 • Tραυματική βλάβη του χόνδρου (μετατραυματική αρθρίτιδα).
 • Άσηπτη νέκρωση κεφαλής μηριαίου στα αρχικά στάδια (Οστεονέκρωση).
 • Αθλητικές κακώσεις (μερική ρήξη συνδέσμων – τενόντων).
 • Μερική ρήξη προσθίου ή οπισθίου χιαστου συνδέσμου.
 • Μερική ρήξη μηνίσκου.
 • Χρόνιες τενοντοπάθειες.
 • Ψευδάρθρωση κατάγματος -Πλημμελής πώρωση κατάγματος.
 • Θεραπεία αποκατάστασης ρήξης μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Μέθοδος λήψης και εφαρμογής των βλαστοκυττάρων

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές λήψης βλαστοκυττάρων.

α) Από τον λιπώδη ιστό με την ακόλουθη διαδικασία.

  Τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από το λιπώδη ιστό με λιποαναρρόφηση (συνήθως από την κοιλιά του ασθενή) καθώς το λίπος αποτελεί την πλουσιότερη πηγή μεσεγχυματικών κυττάρων.Το υλικό αυτό επεξεργάζεται σε ειδικά εργαστήρια και εν συνεχεία παρασκευάζεται ένα εναιώρημα (διάλυμα στερεάς ουσίας σε υγρό) που περιέχει εκατομμύρια βλαστοκύτταρα.Στο επόμενο στάδιο εμποτίζουμε με τα βλαστοκύτταρα μια βιολογική μεμβράνη και, με χειρουργική επέμβαση, την εμφυτεύουμε στο σημείο του σώματος του ασθενή όπου υπάρχει η βλάβη.

β) Απο τον μυελό των οστών (διαδικασία τριών σταδίων).

Πρώτο στάδιο: Γίνεται λήψη οστικού μυελού υπο άσηπτες συνθήκες (σε χειρουργική αίθουσα). Με μια σύριγγα αναρροφούμε μια ποσότητα (περίπου 50 ml) μυελού από τη λεκάνη (λαγόνιο οστό) του ασθενούς ενώ ταυτόχρονα λαμβάνεται και μικρή ποσότητα αίματος.

Δεύτερο στάδιο: Ακολουθεί η παρασκευή του κυτταρικού προϊόντος και τελικά προκύπτει ένα διάλυμα που περιλαμβάνει αρχέγονα μεσεγχυματικά κύτταρα και απομονώμένα από το αίμα στοιχεία που επιταχύνουν την επούλωση. Αυτό το στάδιο πραγματοποιείται σε ειδικό εργαστήριο.

Τρίτο στάδιο: Χορήγηση του κυτταρικού προϊόντος στην άρθρωση. Η διαδικασία γίνεται στο ιατρείο με μια απλή ενδοαρθρική έγχυση  υπό συνθήκες αποστείρωσης. Η ακριβής τοποθέτηση των βλαστοκυττάρων στο σημείο της βλάβης γίνεται υπό καθοδήγηση υπερήχου.

  Και τα τρία στάδια ολοκληρώνονται σε 3 ημέρες. Για καλύτερα αποτελέσματα συνιστάται αποφόρτιση της άρθρωσης για 2 εβδομάδες και χρήση υποβοηθήματος (βακτηρία).

γ) Από το αρθρικό υγρό.

  Ο ασθενής προσέρχεται στο ιατρείο όπου γίνεται λήψη αρθρικού υγρού με παρακέντηση της εν λόγω άρθρωσης. Το υγρό αυτό τοποθετείται σε ειδικό φιαλίδιο και μεταφέρεται σε εξειδικευμένο εργαστήριο για να ακολουθήσει σε αποστειρωμένες συνθήκες η καλλιέργεια των βλαστοκυττάρων.

Η επεξεργασία του δείγματος χρειάζεται περίπου 4 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί.

  Τα βλαστοκύτταρα είναι ενεργοποιημένα και προγραμματισμένα να μετατραπούν σε χονδροκύτταρα όταν μεταμοσχευθούν στην περιοχή της βλάβης. Όταν πλέον τα  βλαστοκύτταρα τοποθετηθούν στη βλάβη, αυτά έχουν πολλαπλή δράση :

 • επιβραδύνουν την εκφύλιση του χόνδρου.
 • εκκρίνουν παράγοντες οι οποίοι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση με αποτέλεσμα την μείωση του πόνου.
 • και το πιο σημαντικό την θεραπεία της βλάβης καθώς διεγείρουν την ανάπλαση του χόνδρου.

Πλεονεκτήματα της τεχνικής

 • Ασφαλής Αυτόλογη θεραπεία (χρήση κυττάρων απο τον ίδιο ασθενή).
 • Ανώδυνη και αναίμακτη.
 • Διεγείρεται η διαδικασία επιδιόρθωσης.
 • Δεν προκαλεί αλλεργίες (Τα βλαστοκύτταρα προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή και δεν υπάρχει κίνδυνος απόρριψης ή άλλων επιπλοκών λόγω ασυμβατότητας).
 • Δεν απαιτείται νοσηλεία και κλινοστατισμός
 • Άμεση κινητοποίηση εντός 24 ωρών απο την έκχυση.
 • Δεν παρατηρούνται επιπλοκές όπως θρόμβωση ή πνευμονική εμβολή.

Στοιχεία επικοινωνίας

Διεύθυνση Ιατρείου: Γράμμου 45, Βριλήσσια, 15235, Αθήνα

Διεύθυνση Νοσοκομείου Υγεία: Ερυθρού Σταύρου 4, Μαρούσι 151 23

Τηλέφωνο:   210 6132606 &

693 2541450

Fax:    210 6896648

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εγγραφείτε στο Newsletter

Search

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies  για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.