Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

  Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος αποτελεί φλεγμονώδη πάθηση η οποία οδηγεί στην καταστροφή των ανατομικών στοιχείων της άρθρωσης, δηλαδή των μηνίσκων του αρθρικού χόνδρου και του υποχόνδριου οστού.

Τα κύρια συμπτώματα με τα οποία προσέρχονται οι ασθενείς είναι ο πόνος στη περιοχή του γόνατος, η δυσκαμψία, το περιστασιακό οίδημα στην περιοχή, ο ήχος κρυγμού κατά την χρήση της άρθρωσης, ενώ χαρακτηρίζεται συνήθως από αργή εξέλιξη. Η συμπτωματολογία αυτή είναι ικανή να οδηγήσει μέχρι και σε σαφή περιορισμό των καθημερινών δραστηριοτήτων.

ΑΝΑΤΟΜΙΑ

 Το γόνατο αποτελεί σημαντική άρθρωση του ανθρωπίνου σώματος. Αποτελείται από το περιφερικό τμήμα του μηριαίου οστού, το κεντρικό τμήμα του οστού της κνήμης και την επιγονατίδα. Όλες οι επιφάνειες επικαλύπτονται από αρθρικό χόνδρο, ενώ η άρθρωση περιλαμβάνει και αρθρικό υγρό το οποίο εξασφαλίζει την ομαλή κίνηση των αρθρικών επιφανειών και την απορρόφηση των κραδασμών κατά την διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας και φόρτισης του σκέλους.

  Οι μηνίσκοι, ο έσω και έξω μηνίσκος, έχουν ημισεληνοειδές σχήμα και καλύπτουν τις δύο αρθρικές επιφάνειες μεταξύ μηριαίου οστού και κνήμης και συνεισφέρουν επίσης στην απορρόφηση των κραδασμών.

  Η σταθερότητα του γόνατος διασφαλίζεται από τους συνδέσμους αλλά και τους γειτονικούς μύς. Η πλάγια σταθεροποίηση του γόνατος πραγματοποιείται από τον έσω και έξω πλάγιο σύνδεσμο ενώ η σταθεροποίηση του γόνατος κατά την στροφή και την πρόσθια και οπίσθια παρεκτόπιση εξασφαλίζεται από τον πρόσθιο και οπίσθιο χιαστό αντίστοιχα.

Η εκφύλιση λοιπόν του αρθρικού χόνδρου αποτελεί το χαρακτηριστικό της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος.

  Αποκαλείταιεπίσηςεκφυλιστικήαρθροπάθειατουγόνατος. Με την βλάβη του αρθρικού χόνδρου τα οστά έρχονται περισσότερο σε τριβή με αποτέλεσμα να προκαλείται ο πόνος, ο περιορισμός της κινητικότητας και η αλλαγές στην ανατομία του γόνατος. Αναφέρεται πως 16 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι διεγνωσμένοι με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.

 

ΑΙΤΙΑ

  Η αιτιοπαθογένεια της αρθρίτιδας του γόνατος είναι πολύπλοκη. Συνδυασμός παραγόντων μπορεί να οδηγήσει σε αυτή, όπως η μυική αδυναμία, η παχυσαρκία, η κληρονομικότητα, τραύματα του γόνατος, και η ηλικία. Οποιεσδήποτε ήδη υπάρχουσες οστικές δυσμορφίες στην περιοχή λόγω παλαιότερων κακώσεων ή καταγμάτων επιβαρύνουν τον αρθρικό χόνδρο με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα για εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας. Επίσης, το ιστορικό ρευματοειδούς αρθρίτιδας, υπερουριχαιμίας, ενδαρθρικού κατάγματος και σηπτικής αρθρίτιδας αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

  Η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος πραγματοποιείται μέσω του ιστορικού του ασθενούς και την κλινική του εξέταση. Συμπληρώνεται από τον απαραίτητο ακτινολογικό έλεγχο, ο οποίο περιλαμβάνει απλές ακτινογραφίες έως και μαγνητική τομογραφία σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

  Σε περιπτώσεις που η ταυτοποίηση της αιτίας της αρθρίτιδας αποτελεί διαγνωστικό πρόβλημα, πραγματοποιείται και αιματολογικός έλεγχος.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  Η ηλικία του ασθενούς καθώς και το στάδιο οστεοαρθρίτιδας αποτελούν βασικούς παράγοντες για την επιλογή της καταλληλότερης αντιμετώπισης.

Η συντηρητική αντιμετώπιση βασίζεται στην ύφεση της συμπτωματολογίας χωρίς χειρουργικά μέσα.

  Αφορά ασθενείς αρχικών σταδίων αρθρίτιδας. Περιλαμβάνεται λοιπόν η αποφυγή δραστηριοτήτων που προκαλούν έξαρση της συμπτωματολογίας και ενδυνάμωση του μυικού συστήματος που σταθεροποιεί το γόνατο. Μία πολύ καλή δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει φορτία είναι η κολύμβηση.

  Η φυσικοθεραπεία πρέπει να στοχεύει στην ενδυνάμωση των μυών της περιοχής καθώς και στην αύξηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης, χωρίς βέβαια τραυματισμούς και στα όρια του πόνου του ασθενούς.

  Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει παυσίπονα, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη με χορήγηση από του στόματος. Επίσης η τοπική παγοθεραπεία αντιμετωπίζει το περιοχικό οίδημα. Η ενδαρθρική χορήγηση ενέσεων υαλουρονικού οξέος και κορτιζόνης μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα και να αναχαιτίσουν την εξέλιξη της νόσου.

  Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη κυκλοφορία στην αγορά πόσιμων σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής υαλουρονικού οξεός, χονδροιτίνης και γλυκοζαμίνης με αναφερόμενες μαρτυρίες ασθενών σχετικά με πλήρη υποχώρηση της συμπτωματολογίας τους. Ωστόσο δεν έχουν πραγματοποιηθεί κλινικές μελέτες στη σύγχρονη βιβλιογραφία που να καταλήγουν σε αποδεδειγμένα μακροχρόνια αποτελέσματα των σκευασμάτων αυτών.

  Η χειρουργική αντιμετώπιση έρχεται όταν η συντηρητική αγωγή αποτύχει και η ποιότητα ζωής του ασθενούς κλονίζεται σημαντικά από την ύπαρξη της οστεοαρθρίτιδας.

  Αρθροσκόπηση πραγματοποιείται σε νεαρότερες ηλικίες, σε αρχικά στάδια οστεοαρθρίτιδας με πρόσφατη έναρξη συμπτωμάτων. Πάνταπραγματοποείταιέλεγχοςμεμαγνητικήτομογραφίαγόνατος. Η ύπαρξη ρήξης μηνίσκων και η παρουσία ελεύθερων σωμάτων στην άρθρωση είναι υπερ της αρθροσκοπικής αντιμετώπισης. Πραγματοποείται γρήγορη επάνοδος στην δραστηριότητα.

  Οστεοτομίες πραγματοποιούνται επίσης σε νέους ασθενείς και σε αρχικά στάδια της αρθρίτιδας εφόσον υπάρχει μονοδιαμερισματική βλάβη του γόνατος. Με τις οστεοτομίες ουσιαστικά αποφορτίζεται το πάσχον διαμέρισμα του γόνατος και τα φορτία μετατοπίζονται προς το υγιές τμήμα του γόνατος, αλλάζοντας έτσι την μηχανική της άρθρωσης. Έτσι πραγματοποιείται ύφεση του πόνου και να επιτευχθεί καλύτερο εύρος κίνησης της άρθρωσης.

  Η αρθροπλαστική του γόνατος μπορεί να είναι είτε μονοδιαμερισματική είτε ολική. Αντικαθίσταται οι κατεστραμμένες επιφάνειες της άρθρωσης από τεχνητή πρόθεση. Η επέμβαση αυτή προτιμάται σε προχωρημένη αρθρίτιδα και εφόσον τα συντηρητικά μέσα δεν έχουν αποδόσει. Εκτός από την κλασική ολική αρθροπλαστική γόνατος σήμερα υπάρχουν και οι νεότερες τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, με μικρότερη χειρουργική τομή, μικρότερη νοσηρότητα, μηδαμινή μετάγγιση αίματος και γρήγορο εξιτήριο από το νοσοκομείο.

  Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο μόνο για 2 ημέρες μετά την επέμβαση και αναχωρεί με τη χρήση μιας πατερίτσας για ένα μήνα. Η χρήση φυσικοθεραπείας είναι απαραίτητη μόνο για χρόνια παραμελημένη οστεοαρθρίτιδα.

  Μετά το πέρας του μηνός περπατάει χωρίς κανένα βοήθημα και μετά το τέλος του διμήνου μπορεί να επανέρθει σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα.

Στοιχεία επικοινωνίας

Διεύθυνση Ιατρείου: Γράμμου 45, Βριλήσσια, 15235, Αθήνα

Διεύθυνση Νοσοκομείου Υγεία: Ερυθρού Σταύρου 4, Μαρούσι 151 23

Τηλέφωνο:   210 6132606 &

693 2541450

Fax:    210 6896648

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εγγραφείτε στο Newsletter

Search