Σύνδρομο Kαρπιαίου Σωλήνα

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

 

  Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα είναι μια επώδυνη σταδιακά αυξανόμενη κατάσταση στο χέρι, όπου προκαλείται από συμπίεση του μέσου νεύρου στο καρπό.Αποκαλείται και "ασθένεια του υπολογιστή" καθώς πλήττει περισσότερο όσους χρησιμοποιούν για ώρες το πληκτρολόγιο καταπονώντας τον καρπό τους.

Ανατομία

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι μια στενή σήραγγα στην παλαμιαία επιφάνεια του καρπού.

  Η βάση αυτής της σήραγγας αποτελείτε από τα οστά του καρπού ενώ αυτής της σήραγγας καλύπτεται από μια ισχυρή ζώνη τ συνδετικού ιστού που ονομάζεται «εγκάρσιος σύνδεσμος του καρπού».

  Το μέσο νεύρο περνά μέσω αυτής της σήραγγας στον καρπό. Από το εσωτερικό του καρπιαίου σωλήνα περνάνε οι καμπτήρες τένοντες των δακτύλων και το μέσο νεύρο, το οποίο ελέγχει την αισθητικότητα των περισσότερων δακτύλων, ενώ παράλληλα νευρώνει κινητά τους μύες γύρω από τη βάση του αντίχειρα.

  Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα προκαλείται από την συμπίεση του μέσου νεύρου που διαπερνά τον καρπό και είναι επώδυνη κατάσταση για τον ασθενή, που εντείνεται από τις απλές επαναλαμβανόμενες καθημερινές κινήσεις.

 

Συχνότητα - Αίτια

  Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα εμφανίζεται 3 φορές περισσότερο στις γυναίκες και είναι συχνότερο στις μεγάλες ηλικίες. Ισχυροί παράγοντες που προδιαθέτουν για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι τα βαριά χειρωνακτικά επαγγέλματα και αθλήματα όπως τένις, σφαίρα ,σφύρα, τοξοβολία.

Η κληρονομικότητα είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας, καθότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο σωλήνας είναι μικρότερος.

  Ιατρικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η Ρευματοειδής Αρθίτιδα και διαταραχές του θυρεοειδή αδένα, μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο.Δεν πρέπει να λησμονάμε πως υπάρχουν περιπτώσεις που η εμφανισή του δε συνδέεται με καποιο προδιαθεσικό παράγοντα.

Συμπτώματα

Τα πιο συχνά συμπτώματα του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα περιλαμβάνουν:

  • Μούδιασμα, μηρμύγκιασμα και πόνο στο χέρι.
  • Η αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος στον αντίχειρα, δείκτη καί μέσο δάκτυλο.
  • Αντανακλαστικός πόνος από το καρπό έως τον ώμο.
  • Στα τελικά στάδια πτώση αντικειμένων από το χέρι.

  Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως βαθμιαία και μπορού να εκδηλωθούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Τη νύχτα, τα συμπτώματα μπορεί να ξυπνήσουν τον ασθενή. Η μετακίνηση ή το τίναγμα των χεριών βοηθά συχνά στη μείωση των ενοχλημάτων.

  Τα ενοχλήματα αρχικά έρχονται και παρέρχονται, αλλά με την πάροδο του χρόνου μπορεί να γίνουν μόνιμα. Σε προχωρημένα στάδια οι μύες στη βάση του αντίχειρα (θέναρ) εξασθενούν.

Διάγνωση

  Η κλινική εξέταση βοηθάει τον γιατρό να καθορίσει την πηγή των συμπτωμάτων. Γίνεται έλεγχος για αδυναμία των μυών γύρω από τη βάση του αντίχειρα.

  1. Κρατώντας τους καρπούς σε κάμψη δοκιμάζεται αν μουδιάζουν ή μυρμυγκιάζουν τα χέρια .
  2. Πίεση του μέσου νεύρου προκαλεί μούδιασμα στα δάκτυλα.
  3. Δοκιμασίες αισθητικότητας στα δάκτυλα.

  Το ηλεκτρομυογράφημα είναι μία δοκιμασία που δείχνει τη λειτουργικότητα του μέσου νεύρου και την ηλεκτρική δραστηριότητα των μυών γενικότερα.

 

 

Θεραπεία 

  Ο χρόνος που αποφασίζει ο ασθενής να πραγματοποιήσει το χειρουργείο είναι σε άμεση συνάρτηση με το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα. Το μούδιασμα και ο πόνος του άκρου αποκαθίσταται όσο και αν ο ασθενής καθυστερήσει την επέμβαση. Η απώλεια της μυϊκής ισχύος είναι κάτι όμως που μπορεί να μην αναστραφεί ακόμη και μετά από μια επιτυχημένη επέμβαση.

  Κατόπιν τούτου, η αντιμετώπιση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα σε πρώιμο στάδιο, παίζει καθοριστικό ρόλο στην αισθητικοκινητική αποκατάσταση του χεριού.

   Για τους περισσότερους ασθενείς το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα θα επιδεινωθεί σταδιακά. Μπορεί ωστόσο να τροποποιηθεί ή να διακοπεί κατά τα πρώτα στάδια. Για παράδειγμα, αν τα συμπτώματα σχετίζονται με μια δραστηριότητα ή επάγγελμα, η κατάσταση μπορεί προσωρινά να βελτιωθεί απέχοντας από υπεύθυνη δραστηριότητα.

Συντηρητική Θεραπεία:

  Αν διαγνωσθεί έγκαιρα το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα μπορεί να ανακουφισθεί χωρίς χειρουργική επέμβαση. Σε περιπτώσεις όπου η διάγνωση είναι αβέβαιη ή η πάθηση είναι ήπια ως μέτρια, ο ιατρός θα προσπαθήσει με απλά μέτρα θεραπείας πρώτα όπως τη χρήση ενός κηδεμόνα δηλαδή ενός νάρθηκα νυκτός πουκρατά τον καρπό σε μια ουδέτερη θέση σε συνδυασμό με ειδική αντιφλεγμονώδη αγωγή.

 


Χειρουργική Θεραπεία:

  Στόχος της χειρουργικής θεραπείας είναι η απελευθέρωση του μέσου νεύρου. Αυτό επιτυγχάνεται με δύο μεθόδους. Με την παραδοσιακή ανοιχτή μέθοδο και την ενδοσκόπηση.

Ανοιχτή Mέθοδος

  Η ανοιχτή μέθοδος γίνεται με μία τομή στην στην παλαμιαία επιφάνεια της πηχεοκαρπικής περίπου 3 cm όπου διανοίγουμε τον εγκάρσιο συνδεσμο και απελευθερώνουμε το μέσο νεύρο.

Για την καλύτερη και αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίνεται απαραίτητη η χρήση μικροχειρουργικής τεχνικής.

 

Ενδοσκοπική Mέθοδος

  Με μία τομή 0,5cm και μέσω μιας ειδικής κάμερας οδηγούμαστε ατραυματικά στον εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού όπου απελευθερώνουμε το μέσο νεύρο με ένα ειδικό μαχαιρίδιο.

  Τα πλεονεκτήματατης ενδοσκοπικής μεθόδου περιλαμβάνουν την άμεση αποκατάσταση, μικρότερη τομή, την άμεση χρήση του χεριού, την αφαίρεση ραμμάτων σε 5 ημέρες και τη μη αναγκαία λήψη παυσίπονων. Ο ασθενής οδηγάει από την επόμενη ημέρα.

 

Στοιχεία επικοινωνίας

Διεύθυνση Ιατρείου: Γράμμου 45, Βριλήσσια, 15235, Αθήνα

Διεύθυνση Νοσοκομείου Υγεία: Ερυθρού Σταύρου 4, Μαρούσι 151 23

Τηλέφωνο:   210 6132606 &

693 2541450

Fax:    210 6896648

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εγγραφείτε στο Newsletter

Search