Άρθρα

Αναθεώρηση της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου

Αναθεώρηση της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου: Τώρα και με τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας ASI

  Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μία από τις πιο επιτυχημένες χειρουργικές επεμβάσεις στην ορθοπαιδική. Παρόλα αυτά, ένας σημαντικός αριθμός ασθενών υποβάλλεται σε αναθεώρηση (δεύτερη επέμβαση/επανεπέμβαση/revision).

  Η σωστή τοποθέτηση των υλικών κατά την αρχική επέμβαση, προκειμένου ο ασθενής να έχει ένα άρτιο χειρουργικό αποτέλεσμα, απαιτεί σημαντική χειρουργική εμπειρία. Στην περίπτωση κακής τοποθέτησης της πρόθεσης, δημιουργούνται μηχανικά προβλήματα, τα οποία μαζί με τη χαλάρωση ή φθορά της πρόθεσης, τη μικροβιακή λοίμωξη και τα κατάγματα πέριξ αυτής, αποτελούν τις συνηθέστερες αιτίες για αναθεώρηση. Η τακτική μετεγχειρητική παρακολούθηση έχει ιδιαίτερη σημασία για την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

  Το κύριο σύμπτωμα των ασθενών με προβληματική ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι ο πόνος στη βουβωνική χώρα ή/και το μηρό, γιαυτό, όταν εμφανιστεί κάτι τέτοιο, είναι αναγκαία η έγκαιρη επίσκεψη στον ορθοπαιδικό. Η ταχύτερη διερεύνηση και αντιμετώπιση της προβληματικής αρθροπλαστικής είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς, συνήθως, οδηγεί στην αποφυγή της επιδείνωσης της φθοράς των οστών γύρω από την πρόθεση, γεγονός που κάνει την αναθεώρησή της (revision) πιο εύκολη.

  Η αναθεώρηση (revision) της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου είναι μία δύσκολη και απαιτητική επέμβαση. Η επιτυχία της προϋποθέτει ιδιαίτερες γνώσεις και τεχνικές, καθώς και μεγάλη χειρουργική εμπειρία, γιαυτό είναι καλό να διενεργείται από πεπειραμένους και πλήρως καταρτισμένους χειρουργούς σε μεγάλα κέντρα.

  Παραδοσιακά, οι επεμβάσεις αναθεώρησης στο ισχίο απαιτούν εκτεταμένες προσπελάσεις (μεγάλες τομές, μεγάλες κακώσεις στα μαλακά μόρια, μεγάλη απώλεια αίματος) και συνοδεύονται από μεγαλύτερο ποσοστό επιπλοκών, σε σχέση με την πρώτη επέμβαση. Στις περιπτώσεις που μόνο ένα τμήμα της πρόθεσης παρουσιάζει πρόβλημα, προτιμάται η μεμονωμένη αντικατάστασή του, καθιστώντας την αναθεώρηση λιγότερο χρονοβόρα, με λιγότερες ανάγκες σε αίμα και με ταχύτερη αποκατάσταση.

  Η τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας ASI (Anterior Supine Intermuscular), εκτός από τη μεγάλη επιτυχία της στις αρχικές επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου, χρησιμοποιείται με άριστα αποτελέσματα και σε περιπτώσεις που είναι αναγκαία η αναθεώρηση της κοτυλιαίας πρόθεσης, εξασφαλίζοντας το μέγιστο των πλεονεκτημάτων της μερικής αντικατάστασης της παλαιάς πρόθεσης. Με τη μέθοδο ASI, πρακτικά εξαλείφονται οι ανάγκες μετάγγισης, ο χρόνος αποκατάστασης μειώνεται δραματικά και αποφεύγονται οι επιπλοκές που συνοδεύουν τη μακρά περίοδο ανάρρωσης, μετά από εκτεταμένες προσπελάσεις του ισχίου. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου οφείλονται στον ελάχιστο τραυματισμό των μαλακών μορίων γύρω από την τεχνητή άρθρωση (τα οποία είναι ήδη τραυματισμένα από την προηγούμενη επέμβαση) και την καλή ορατότητα που έχει ο χειρουργός κατά την επέμβαση.

  Ιδιαίτερα η κοτυλοπλαστική αποτελεί μία δοκιμασμένη μέθοδο για την αντιμετώπιση περιπτώσεωνατελούς διαμόρφωσης της κοτύλης και μεγάλων οστικών ελλειμμάτων των οστών της λεκάνης.

  Η επιλογή των ασθενών που μπορούν να υποβληθούν στην επέμβαση αναθεώρησης με τη μέθοδο ASI γίνεται μετά από λεπτομερή προεγχειρητικό έλεγχο, για τον αποκλεισμό της περίπτωσης να υπάρχει μεγάλη φθορά και στη μηριαία πρόθεση. Επιπλέον, χρειάζεται να αποκλειστεί και ηπερίπτωση τα οστικά ελλείμματα της κοτύλης να είναι τόσο μεγάλα, ώστε να χρειάζονται εκτενέστερες προσπελάσεις.

  Με την αναθεώρηση της προβληματικής ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου, οι ασθενείς εξασφαλίζουν την πολυετή ομαλή λειτουργία της πρόθεσής τους και διατηρούν την ποιότητα ζωής τους σε υψηλό επίπεδο.

Στοιχεία επικοινωνίας

Διεύθυνση Ιατρείου: Γράμμου 45, Βριλήσσια, 15235, Αθήνα

Διεύθυνση Νοσοκομείου Υγεία: Ερυθρού Σταύρου 4, Μαρούσι 151 23

Τηλέφωνο:   210 6132606 &

693 2541450

Fax:    210 6896648

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εγγραφείτε στο Newsletter

Search

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies  για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.