Άρθρα

Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια - PRP

PLATELET RICH PLASMA (PRP) - ΠΛΑΣΜΑ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ

  Ο οργανισμός μετά από ένα τραυματισμό μέσα από την διαδικασία της φλεγμονής, χρησιμοποιεί συστατικά του αίματος που ενεργοποιούν το μηχανισμό επούλωσης. Πολλές φορές, η περιοχή της βλάβης δε μπορεί να προμηθευτεί αρκετή ποσότητα από τα συστατικά αυτά (αυξητικούς παράγοντες) και η διαδικασία προχωρά αργά. Οι μυοσκελετικές βλάβες μεταπίπτουν σε χρονιότητα με συνεχή πόνο και ενόχληση.

  Η θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια έχει σκοπό να διεγείρει τους φυσικούς μηχανισμούς θεραπείας του οργανισμού για να αποκαταστήσει χρόνιες παθήσεις. Οι αυξητικοί παράγοντες βρίσκονται αποθηκευμένοι σε κύτταρα του αίματος, τα αιμοπετάλια. Όταν τα κύτταρα αυτά ενεργοποιηθούν, απελευθερώνουν μαζικά αυξητικούς παράγοντες. Η διοχέτευση αυξητικών παραγόντων στο σημείο της βλάβης διεγείρει τη διαδικασία της επούλωσης στην περιοχή.

  Κατά την θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια, η λήψη μικρής ποσότητας αίματος από τον ασθενή πραγματοποιείται στο ιατρείο, όπως ακριβώς γίνεται μια αιμοληψία. Το δείγμα του αίματος τοποθετείται σε ένα μηχάνημα (φυγόκεντρος), το οποίο διαχωρίζει το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια από τα υπόλοιπα συστατικά του αίματος και η στιβάδα αυτή αναρροφάται σε σύριγγα και ενίεται στο σημείο της βλάβης. Δεν απαιτεί καμία προετοιμασία πριν την εφαρμογή της θεραπείας. Η θεραπεία δεν εμφανίζει την άμεση ύφεση των συμπτωμάτων όπως γίνεται με τις φαρμακευτικές αγωγές και μπορεί τις πρώτες 1-2 ημέρες να προκαλέσει μια ήπια επιδείνωση των συμπτωμάτων και να ακολουθήσει βελτίωση της κλινικής εικόνας την έβδομη ημέρα. Το πλήρες αποτέλεσμα εμφανίζεται μεταξύ τέταρτης και πέμπτης εβδομάδας. Δεν υπάρχει κίνδυνος για αλλεργική αντίδραση ή μετάδοση νόσου. Η έγχυση μπορεί να επαναληφθεί σε μια εβδομάδα και ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος να φθάσει μέχρι και τις τρείς εγχύσεις.

  Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει τη δυνατότητα του PRP’s να επιταχύνει την διαδικασία επούλωσης μυοσκελετικών βλαβών. Τα ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα οδήγησαν στην εφαρμογή της θεραπείας σε πολλές ορθοπαιδικές παθήσεις όπως: μυϊκές θλάσεις, τενοντίτιδες, χονδροπάθεια επιγονατίδας. Ειδικά εμφανίζει εξαιρετικά αποτελέσματα στην τενοντίτιδα-περιαρθριτίδα ώμου, τις επικονδυλίτιδες του αγκώνα, την τενοντίτιδα καρπού, την τροχαντηρίτιδα του ισχίου, την ιερολαγονιτίδα, την τενοντίτιδα του γόνατος, την τενοντίτιδα του αχίλλειου, την πελματιαία απονευρωσίτιδα ή άκανθα της πτέρνης, τα διαστρέμματα και τις μυϊκές θλάσεις.

Στοιχεία επικοινωνίας

Διεύθυνση Ιατρείου: Γράμμου 45, Βριλήσσια, 15235, Αθήνα

Διεύθυνση Νοσοκομείου Υγεία: Ερυθρού Σταύρου 4, Μαρούσι 151 23

Τηλέφωνο:   210 6132606 &

693 2541450

Fax:    210 6896648

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εγγραφείτε στο Newsletter

Search