Βλαισός Μέγας Δάκτυλος (κότσι)

Βλαισσός Μέγας Δάκτυλος, Κότσι

  Το μεγάλο δάχτυλο στο πόδι έχει πολλαπλή αποστολή, από την απλή  συμβολή του στην ισορροπία σε όρθια στάση, μέχρι τη λειτουργική βοήθεια που προσφέρει στη σωστή βάδιση με γυμνό πόδι και με παπούτσι. Κάθε παραμόρφωση στο μεγάλο δάχτυλο θα προκαλέσει δυσκολίες ιδιαίτερα στη βάδιση με παπούτσια.  Ο λόγος είναι ότι με τις παραμορφώσεις αλλάζει το σχήμα του και δημιουργούνται προεξοχές στις οποίες αναπτύσσονται πιέσεις που ασκούνται από το παπούτσι με πρώτο σύμπτωμα τον πόνο.

- Tι είναι η παραμόρφωση "κότσι";

Ο "βλαισός μέγας δάκτυλος" ή κοινώς κότσι είναι μια συχνή ανατομική ανωμαλία του μεγάλου δαχτύλου των ποδιών.

  Καθώς το κότσι μεγαλώνει, η άρθρωση αρχίζει να προεξέχει προς την εσωτερική πλευρά του ποδιού, με αποτέλεσμα να τρίβεται πάνω στα παπούτσια.

  Συνήθως τα κότσια συνοδεύονται από στροφή του δακτύλου καθώς και από παραμόρφωση με σφυροδακτυλία του δεύτερου δακτύλου, ενώ όχι σπάνια συνυπάρχουν και κάλοι πάνω στο ίδιο το κότσι ή στους άλλους δακτύλους του ποδιού. 

- Πως δημιουργείται το κότσι;

  Η αιτιολογία του είναι πολυπαραγοντική. Η συνηθέστερη αιτία σχηματισμού τους είναι η παρατεταμένη χρήση στενών και ακατάλληλων υποδημάτων.

  Ακατάλληλα θεωρούνται συνήθως τα παπούτσια με στενή μύτη και ψηλό τακούνι που συμπιέζουν τα δάκτυλα σε μια μη φυσιολογική θέση.

  Μελέτες δείχνουν ότι το 88% των γυναικών φορά στενά παπούτσια και από αυτές το 55% έχουν κότσια , σε αναλογία 9 φορές συχνότερα από ότι στους άνδρες.

- Η κληρονομικότητα παίζει κάποιο ρόλο;

  Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή του, καθώς έχει διαπιστωθεί βλαισός μέγας δάκτυλος σε πρωτόγονες αφρικανικές φυλές που δεν φόρεσαν ποτέ παπούτσια, ενώ συχνή είναι η εμφάνιση του βλαισού μέγα δακτύλου και σε μέλη της ίδιας οικογένειας με πρώτου βαθμού συγγένεια.

- Το κότσι αντιμετωπίζεται μόνο με χειρουργική επέμβαση;

Όσον αφορά την αντιμετώπιση  θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε ποιο είναι το κύριο πρόβλημά σας.

 • Ο πόνος;
 • Η αισθητική;
 • Η δυσκολία να φοράτε ψηλά τακούνια;
 • Η δυσκολία ακόμη και με μαλακές παντόφλες;

  Αν ο πόνος περιορίζεται μόνο στο κότσι, τότε ίσως τα επικάλια και φαρδιά μαλακά παπούτσια να σας προστατεύουν.Αν υπάρχει πόνος και στο δεύτερο δάχτυλο, ίσως ο διαχωριστήρας δακτύλων με επικάλια στα μικρά να συμβάλει στην ανακούφιση. Οι νάρθηκες νυκτός μπορεί να συμβάλουν στην ανακούφιση ή και στην ελαφρά διόρθωση. Στην αισθητική βελτίωση ουσιαστικά μόνο η χειρουργική διόρθωση θα βοηθήσει.

  Στη χρήση στενών παπουτσιών το πρόβλημα είναι η οστική προπέτεια προς τα έσω (κότσι) και εκ των πραγμάτων η χειρουργική αφαίρεσή του είναι η λύση.

  Στη δυσκολία της χρήσης ψηλών τακουνιών εκτός του πόνου του μεγάλου δαχτύλου (κότσι) συνήθως συνυπάρχει και πόνος στις κεφαλές των μεταταρσίων (μεταταρσαλγία), οπότε δοκιμάζονται πέλματα μεταταρσαλγίας και αν δεν υπάρχει αποτέλεσμα, τότε θα χρειαστεί χειρουργική προσέγγιση εκτός από το μεγάλο δάχτυλο και στα υπόλοιπα μετατάρσια.

  Αν, τέλος, ο πόνος υπάρχει ακόμη και με μαλακές παντόφλες (αυτό συμβαίνει συνήθως σε σύνθετες παραμορφώσεις όλων των δαχτύλων) πρέπει να επιχειρείται η  σύνθετη χειρουργική προσέγγιση σε όλα τα δάχτυλα.

- Θα ξαναφορέσω ψιλοτάκουνα παπούτσια;

  Οταν γίνουν οι διορθώσεις και εξαλειφθεί ο πόνος, θα μπορείτε να φοράτε τα παπούτσια που επιθυμείτε και, το κυριότερο, θα βελτιώσετε την ποιότητα βάδισης.

- Τι σημαίνει ακριβώς χειρουργική διόρθωση;

  Πάνω από 120 διαφορετικές τεχνικές υπάρχουν στη χειρουργική πρακτική, που όλες έχουν σαν στόχο να επαναφέρουν τον άξονα της άρθρωσης, να απομακρύνουν την εξόστωση, και να ανακουφίσουν από τον πόνο.

  Θα γίνει κατ' αρχάς γενική ή περιοχική αναισθησία και θα τοποθετηθεί ίσχαιμη περίδεση για να προληφθεί αιμορραγία στο χειρουργικό πεδίο.

  Θα ακολουθήσει χειρουργική αφαίρεση της οστικής προπέτειας (κότσι) στο ύψος της βάσης του δαχτύλου, σε συνδυασμό με διατομή κάποιων ρικνώσεων γύρω από την άρθρωση της βάσης του δαχτύλου. Συνήθως για να ολοκληρωθεί η διόρθωση απαιτείται συμπλήρωση με οστεοτομία του πρώτου μεταταρσίου.

- Πόσο διαρκεί το χειρουργείο;

  Ο χρόνος της χειρουργικής επέμβασης διαρκεί μισή ώρα. Επίσης είναι πρότιμότερο εάν το πρόβλημα αφορά και τα 2 πόδια να αντιμετωπίζεται σε ένα χειρουργείο.

- Υπάρχουν χειρουργικοί κίνδυνοι;

  Παρ' ότι θεωρείται από τις επεμβάσεις με πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας (αισθητική-λειτουργική) υπάρχουν κάποιες επιπλοκές (άμεσες και απώτερες) σπάνιες όπως:

 • Μετεγχειρητική λοίμωξη (περίπου 1,5% - αυξάνει το ποσοστό όταν συνυπάρχουν γενικότερα προβλήματα, όπως διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτις, νοσήματα του κολλαγόνου).

 • Θρόμβωση (σπάνια).

 • Υπαισθησία δαχτύλων από διατομή νευρικών κλάδων.

 • Οίδημα - δυσχρωσία από διατομή δακτυλικών αγγείων.

 • Να μην πωρωθεί η οστεοτομία (ψευδάρθρωση).

 • Να μετακινηθεί η βίδα ή η βελόνα.

 • Δυσκαμψία των δαχτύλων.

  Για τους παραπάνω λόγους θα πρέπει να έχει προηγηθεί εκτενής συζήτηση με τον γιατρό σας ώστε να είστε προετοιμασμένος ή να περιμένετε μέχρι και δύο μήνες πολλές φορές για πλήρη αποκατάσταση.

  Είναι βέβαιο ότι αν την εγχείρηση τη θέλετε μόνο για κοσμητικούς λόγους ή προληπτικά για να μην επιδεινωθεί η εικόνα του ποδιού σας, καλό είναι να την αποφύγετε.

- Θα νοσηλευτώ στο νοσοκομείο;

  Είναι μία από τις επεμβάσεις που δεν χρειάζονται πλέον νοσηλεία. Μετά από μια δίωρη παρακολούθηση στην ανάνηψη αναχωρείτε για την οικεία σας.

- Θα μείνω στο κρεβάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα;

  Την ίδια κιόλας ημέρα του χειρουργείου επιτρέπεται η στήριξη στα πόδια και η βάδιση, εφ' όσον είναι προστατευμένα με ειδικά παπουτσάκια για 4 εβδομάδες.

- Πόσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αποκατάσταση;

  Προσοχή να μην παρασυρθείτε και νομίζετε ότι άμεσα θα έχετε νέα πόδια και ότι θα μπορείτε να φοράτε ό,τι παπούτσι θέλετε και θα κάνετε όποιες δραστηριότητες θέλετε.

  Η πλήρης αποκατάσταση είναι  απαιτεί περίπου 2 μήνες για να υποχωρήσει όλο το οίδημα, να ανακτήσουν την παλαιά τους ευκινησία, να φορέσετε άνετα παπούτσια και να επανέλθετε σε αθλητικές δραστηριότητες.

- Η επέμβαση γίνεται με laser;

  Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η διόρθωση του βλαισού μεγάλου δακτύλου είναι μια απαιτητική χειρουργική επέμβαση και σε καμία περίπτωση δεν διορθώνουμε τη βλάβη χρησιμοποιώντας διαδερμικές τεχνικές.

Στοιχεία επικοινωνίας

Διεύθυνση Ιατρείου: Γράμμου 45, Βριλήσσια, 15235, Αθήνα

Διεύθυνση Νοσοκομείου Υγεία: Ερυθρού Σταύρου 4, Μαρούσι 151 23

Τηλέφωνο:   210 6132606 &

693 2541450

Fax:    210 6896648

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εγγραφείτε στο Newsletter

Search